Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ 1-0..............................



Το Euro 2012 είναι ελληνικό και πρώτοι το διαπίστωσαν οι Ρώσοι, βλέποντας τους παίκτες του Σάντος να γίνονται υπερηχητικοί, τον Καραγκούνη να τους κάνει πλάκα, τον Σαμαρά να τους... διασκεδάζει, τον Τζαβέλλα να τους κάνει να... τρέμουν και όλους μαζί, τους Ελληνες, να ετοιμάζονται για την... απονομή.


Ελλάδα - Ρωσία 1-0. Η πρόκριση στην 8άδα του Euro είναι γεγονός που κανένας, μα κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει, αλλά ούτε καν να πει το παραμικρό. Το 1-0 είναι εξαιρετικά φτωχό για να περιγράψει την πραγματική εικόνα του παιχνιδιού. Βλέπετε, το καλύτερό τους παιχνίδι στη μέχρι τώρα διαδρομή σε αυτή τη διοργάνωση οι Ελληνες διεθνείς το φύλαγαν για το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι. Και δικαιώθηκαν πανηγυρικά. Πανηγυρίζοντας το καταπληκτικό γκολ του Γιώργου Καραγκούνη στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ζητώντας πέναλτι με τον αρχηγό στο 61' που δεν δόθηκε -δικαιολογημένα- και χάνοντας ουκ ολίγες κλασσικές ευκαιρίες για ένα... χαλαρό 4-0 με κορυφαία το δοκάρι στο 70' του Τζαβέλλα σε εκτέλεση φάουλ.

Η Ελλάδα είναι εδώ. Είναι εκεί, στην Πολωνία και αν συνεχίσει έτσι θα πάει και στην Ουκρανία, για το μεγάλο τελικό. Για την επιστροφή στο θρόνο της. Αφού προηγουμένως... αισθανθούν τι εστί Ελληνες, οι Γερμανοί ή οι Δανοί, αφού στο δρόμο μας θα βρεθεί η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στο δεύτερο όμιλο. Την Παρασκευή στις 22 Ιουνίου... Εχει γιορτή.

Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την Εθνική με 4-3-3, ωστόσο είχε μια διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, καθώς στον άξονα ξεκίνησαν δύο αμυντικά χαφ και όχι ένα. Ο λόγος για τους Κατσουράνη και Μανιάτη, οι οποίοι είχαν μπροστά τους τον Καραγκούνη, σε ρόλο επιτελικού χαφ.

Οι υπόλοιποι ήταν οι: Σηφάκης, Τζαβέλλας, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, ενώ την επιθετική τριπλέτα αποτέλεσαν οι: Σαμαράς (αριστερά), Σαλπιγγίδης (δεξιά) και Γκέκας (κορυφή).

«Πολεμικό» ξεκίνημα για τη «Γαλανόλευκη»

Οι διεθνείς μπήκαν με το… μαχαίρι στο στόμα στο παιχνίδι, καθώς από την πρώτη στιγμή έδειξαν τις διαθέσεις τους σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις στο 6’ η Εθνική απείλησε για πρώτη φορά στον αγώνα, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Καραγκούνη, ο Κατσουράνης προσπάθησε από κοντά να σπρώξει στα δίχτυα του Μαλάφέεφ, αλλά ο πορτιέρε της Ρωσίας παραχώρησε κόρνερ. Στην αμέσως επόμενη φάση ο Τοροσίδης προσπάθησε με σουτ να κάνει ότι δεν έκανε ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, αλλά η μπάλα χτύπησε στα σώματα.

Το δεύτερο δεκάλεπτο άνηκε στους Ρώσους

Στο 10’ η Ρωσία «απάντησε» με τον Αρσάβιν, του οποίου την προβολή απέκρουσε εύκολα ο Σηφάκης, ενώ το ίδιο έκανε και στο 13’ με τον Κερζακόφ, του οποίου το σουτ πέρασε άουτ.

Στο 16’ η Ρωσία δημιούργησε την καλύτερη φάση όταν μετά κούρσα του Ζιρκόφ από τα αριστερά, στη συνέχεια «έσπασε» την μπάλα στην καρδιά της μικρής περιοχής, αλλά ευτυχώς ο Κατσουράνης έδιωξε σε κόρνερ.

«Πάγωσε» ο ρυθμός του αγώνα από το 20’ έως το 30’

Στη συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά, καθώς οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να βρουν τους κατάλληλους διαδρόμους και έτσι αναλώθηκαν σε ένα αργό passing game, με τους διεθνείς στη μεγαλύτερη διάρκεια του να περιμένουν «ταμπουρωμένοι». Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν κινδυνέψαμε ιδιαίτερα, ενώ δημιουργήσαμε παράλληλα μια αντεπίθεση, η οποία, όμως, δεν είχε τύχη.

Τα... ηνία οι Ρώσοι

Η Ρωσία δημιούργησε τρεις ακόμη ευκαιρίες για γκολ, σε καμία περίπτωση, όμως, απ’ αυτές που χαρακτηρίζουμε ως κλασικές. Η Εθνική μας την ίδια ώρα φάνηκε να αντιμετωπίζει τα πρώτα προβλήματα με την κούραση, καθώς φάνηκε να έχει σοβαρό πρόβλήμα στην κυκλοφορία της μπάλας, με τον Φερνάντο Σάντος να είναι όρθιος και να φωνάζει.

Αντρίκεια γκολάρα του Καραγκούνη στις καθυστερήσεις

Όλα αυτά μέχρι το δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, καθώς ο Καραγκούνης εκμεταλλεύτηκε τραγικό λάθος του Ζιρκόφ (μετά από εκτέλεση πλαγίου από τον Τοροσίδη) από τη δεξιά πλευρά και αφού μπήκε στην περιοχή των Ρώσων «πυροβόλησε» τον Μαλαφέεφ και άνοιξε το σκορ (1-0).

Η Εθνική κατάφερε, έτσι, να ολοκληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρώτο μέρος έχοντας πάρει, δηλαδή, «κεφάλι» στο σκορ. Έτσι το μόνο που είχε να κάνει στο δεύτερο μέρος ήταν να καταφέρει να μην δεχθεί γκολ.

Ιδανικό ξεκίνημα και στο δεύτερο ημίχρονο
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την Εθνική να προσπαθεί να ελέγξει το παιχνίδι. Αντίθετα με τις προβλέψεις, οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος δεν κλείστηκαν στα καρέ τους και προσπάθησαν να μεταφέρουν το παιχνίδι στο μισό γήπεδο των Ρώσων.

Στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους η Εθνική δεν απείλησε ουσιαστικά, ίσως με εξαίρεση ένα σουτ του Σαμαρά που κατέληξε άουτ, ωστόσο το ίδιο συνέβη και από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία μην ξεχνάμε ότι «καιγόταν» για το γκολ της ισοφάρισης.


Απίστευτη ευκαιρία στο 59’ για το 2-0
Σε μία από τις αντεπιθέσεις των Ελλήνων στο δεύτερο μέρος, ο Τοροσίδης άφησε δύο αμυντικούς να τον κοιτούν, αλλά δυστυχώς την κατάλληλη στιγμή δεν «έσπασε» την μπάλα στον αμαρκάριστο (περίπου στο ύψος του πέναλτι), Σαμαρά, αλλά στον Γκέκα, ο οποίος έχασε τη «μάχη» με τον προσωπικό του αντίπαλο.

Είπε «όχι» ο Έρικσον σε ανατροπή του Καραγκούνη

Μετά τα όσα έγιναν στο πρώτο και στο δεύτερο παιχνίδι με Πολωνία και Τσεχία, αντίστοιχα, στο 61’ η Εθνική ήταν πρωταγωνίστρια σε άλλη μια αμφισβητούμενη φάση.
Ο Ιγκνάσεβιτς ανέτρεψε τον Καραγκούνη, αλλά ο Σουηδός δεν έδειξε πέναλτι αλλά κίτρινη κάρτα στον Καραγκούνη για «θέατρο».

Εκ πρώτης όψης φάνηκε ότι ήταν ξεκάθαρο πέναλτι, ωστόσο σε slow motion μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ο αρχηγός της Εθνικής έπεσε πάνω του περισσότερο για να το διεκδικήσει. Ο Καραγκούνης τράβαγε τα μαλλιά του, αλλά αυτό, όπως φάνηκε, δεν είχε σημασία.

Ο Σάντος ανακάτεψε την... τράπουλα

Στο 64’ ο Σάντος αποφάσισε να ρίξει στη «μάχη» τον Χολέμπας (στη θέση του Γκέκα), ο οποίος πέρασε στην αριστερή πλευρά, μπροστά από τον Τζαβέλλα και έτσι ο Σαμαράς μετατοπίστηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Δύο λεπτά αργότερα ο Πορτογάλος αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Καραγκούνη και έτσι έβαλε μέσα τον Μάκο, προκειμένου να δώσει κάποιες ανάσες στο κέντρο.

Δοκάρι με Τζαβέλλα

Η υπεροχή της Εθνικής δεν σταμάτησε στη φάση του πέναλτι, καθώς στο 70’ ο Τζαβέλλας, με ωραία εκτέλεση φάουλ από τα δεξιά, τράνταξε το δοκάρι του Μαλαφέεφ.
Η Εθνική δεν θύμιζε σε τίποτα την αντίστοιχη ομάδα των δύο πρώτων αγώνων με Πολωνία και Τσεχία και δίκαια ήταν μπροστά στο σκορ.
Οι Ρώσοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να πατήσουν στην περιοχή των Ελλήνων, αλλά δεν μπόρεσαν να το κάνουν πράξη. Οι Κυριάκος Παπαδόπουλος και Παπασταθόπουλος έκοβαν τις επιθέσεις της Ρωσίας και έδιναν σε κάθε περίπτωση την ευκαιρία γι’ αντεπίθεση.

Έφτασαν κοντά στην ισοφάριση οι Ρώσοι

Στο 84’ η Ρωσία έχασε μοναδική ευκαιρία να ισοφαρίσει όταν η κεφαλιά του Τζαγκόεφ πέρασε μόλις άουτ. Η Εθνική μας στάθηκε, η αλήθεια είναι, αρκετά τυχερή στη συγκεκριμένη φάση, καθώς αν η μπάλα έβρισκε το στόχο της, τότε θα έμενε εκτός διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...