Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Γυναικείο ποδόσφαιρο-Ο τελικός Champions League σήμερα - Αναδρομή στο θεσμό


Σήμερα διεξάγεται ο τελικός Champions League, στο Stamford Bridge στις 9:30μμ ώρα Ελλάδος (ζωντανή μετάδοση απο Eurosport), με τη Γαλλική Lyon να επιχειρεί την 3η συνεχή κατάκτηση του τίτλου αλλα τη φιλόδοξη Wolfsburg -ήδη νταμπλούχα στη χώρα της- να επιδιώκει να κάνει γερμανική υπόθεση το φετινό Champions League και στις γυναίκες.

Ας επιχειρήσουμε μια μικρή αναδρομή στο θεσμό:

Το 2001-2002 ξεκίνησε ο θεσμός στο κύπελλο πρωταθλητριών που μετεξελίχθηκε σε Champions League. H Frankfurt με αρχηγό την Prinz σήκωσε το πρώτο τρόπαιο επικρατώντας στον τελικό στην έδρα της με 2-0 της Σουηδικής Umea. Στην αρχή έγιναν 8 όμιλοι των 4 ομάδων απ’όπου προκρινόταν η νικήτρια ομάδα για τη συνέχεια των διπλών αγώνων. Στους ομίλους μετείχε και η Καβάλα, όπου στον όμιλό της που έγινε στο Sassenheim της Ολλανδίας κατάφερε και μια νίκη, επι της Σλοβακικής Zilina (στις 18/9/2001, με σκόρερ: Μιχαηλίδου, Πουρίδου)

Το 2002-2003 στο κυπέλλο πρωταθλητριών η Umea πέρασε στα πέναλτυ με 7-6 στα ημιτελικά την Frankfurt, και στον διπλό –σκανδιναυικό- τελικό κέρδισε 2 φορές (4-1 και 0-3) την Fortuna Hjοrring απο τη Δανία - που είχε αποκλείσει την Arsenal. Στους ομίλους στη Θεσσαλονίκη είχε φιλοξενηθεί αυτός οπου μετείχε και ο ΠΑΟΚ αλλά ηττήθηκε απο Regal Bucharest, Trondheim, Saestum (επι της οποίας πέτυχε και το μοναδικό του γκολ, με τη Λαζάρου). Η κυπριακη ομάδα της Λευκοθεας αποκλειστηκε στον προ-προκριματικό γύρο με 3 ήττες.

To 2003-2004 η πρωταγωνιστρια παίκτρια στο κυπέλλο πρωταθλητριών ήταν η Marta. Στους τελικούς η ομάδα της, η Umea διατήρησε τον τίτλο κερδίζοντας επιβλητικά 3-0 και 0-5 τη Frankfurt. Brondby και Malmoe ήταν οι ομάδες που είχαν αποκλειστεί στα ημιτελικά.
Στα γκρουπ (8 των 4 ομάδων) η Αίγινα πάλεψε κερδίζοντας 3-2 την Babruyshanka της Λευκορωσίας και ερχόμενη 4-4 με την ελβετική Schwerzenbach, στον τελευταίο όμως αγώνα –όπου θα αρκούσε η ισοπαλία αν την κατάφερνε- έχασε με 3-0 απο την Gomrukcu Baku του Αζερμπαιτζάν. Τρεις ήττες είχε η Κυπριακή ομάδα της Λήδρας στον προ-προκριματικό γύρο

Στο κυπέλλο πρωταθλητριών 2004-2005 η Γερμανική Potsdam αφού πέρασε εύκολα την Trondheim, κέρδισε και στους 2 τελικούς αγώνες τη Σουηδική Djurgarden (που στα προημιτελικά είχε βγάλει εκτός στον εμφύλιο την Umea και στα ημιτελικά την Arsenal) με 0-2 και 3-1. Τη Djurgarden όπως και την Arsenal και την Athletic Bilbao είχε την ..ατυχία να συναντήσει η Αίγινα στα παιχνίδια του ομίλου του 2ου γύρου (4 όμιλοι των 4 ομάδων) όπου γνώρισε 3 βαριές ήττες -ενω σκόραρε μια φορά με Arsenal. Πριν, στους ομίλους στον Α’ γύρο σημείωσε 3 νίκες, με 7-0 επί της Λήδρας, με 2-0 επι του ZNK SFK2000 Sarajevo και με 1-0 επι της ελβετικής Zuchwil.

Στο κυπέλλο πρωταθλητριών 2005-2006, ο τελικός ήταν γερμανική υπόθεση. Η Frankfurt επανήλθε δυναμικά με 2 νίκες επι της Potsdam που αγωνίστηκε ως κάτοχος. Η δεύτερη νίκη που σφράγισε το θρίαμβο ήρθε στις καθυστερήσεις με την Prinz. Στους ομίλους στον Α’ γύρο, η Αίγινα έφερε 2-2 με την ουγγρική ΜΤΚ, έχασε 3-1 απο την NSA Sofia και 3-2 από την Alma του Καζακστάν (οπου με ισοπαλία τελικά θα προκρινόταν). 3 ήττες είχε η Κυπριακή ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων.

Στο κυπέλλο πρωταθλητριών 2006-2007 η Arsenal κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο. Στον 1ο τελικό αγώνα στην έδρα της Umea, σκόραρε με την Scott στις καθυστερλησεις και στον επαναληπτικό κράτησε το 0-0. Στους ομίλους στον Α’ γύρο ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με 1-1 με την Maccabi, ηττήθηκε με 5-0 απο την Ουκρανική Lehenda-Cheksil και τέλος κέρδισε με 5-2 την ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων.

Στο κυπέλλο πρωταθλητριών 2007-2008 δυο συνήθεις υποπτοι, Umea και Frankfurt βρέθηκαν στον τελικό. Στον 1ο τελικο στην πρώτη κιόλας φάση μετά τη σέντρα η Marta άνοιξε το σκορ αλλά λίγα λεπτά μετά ήρθε η ισοφάριση απο την Pohlers η οποία σκόραρε 2 φορές στον επαναληπτικό. Η Umea μειωσε, δέχθηκε και πάλι γκολ, και 7 λεπτά πριν το τέλος μείωσε και πάλι σε 3-2 όμως δεν κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση κι έτσι ο τίτλος πηγε στη Φρανκφούρτη.
Στον Α’ γύρο μια ήττα 4-0 απο τη Vitebsk της Λευκορωσίας , μια ισοπαλία 2-2 με τη NSA Sofia και μια νίκη 3-2 επι της εσθονικης Parnu είχε ο ΠΑΟΚ ενώ 3 βαριές ήττες γνώρισε η ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων.

Στο κυπέλλο πρωταθλητριών 2008-2009 μια τρίτη ομάδα απο τη Γερμανια έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου. Η Duisburg αφού πέρασε τη Lyon, δεν άφησε περιθώρια στη ρωσσική Zvezda Perm (που είχε αποκλείσει την Umea) συντρίβοντάς τη εκτός έδρας με 6-0 με τα 5 γκολ στο Β’ ημίχρονο και χατ-τρικ της Grings. Ο επαναληπτικός ήταν τυπική υπόθεση κι έληξε 1-1.
Στον Α’ γύρο ο ΠΑΟΚ κέρδισε 3-0 την Levadia Tallinn ηττήθηκε κατόπιν με 1-0 απο την ουκραική Naftokhimik και 4-0 απο την AZS Wroclaw. 3 ήττες για την Βάμο Ιδαλίου.

Στο 2009-2010 η μορφή του κυπέλλου πρωταθλητριών άλλαξε και ο τίτλος έγινε επίσημα «Champions League». Ο τελικός γίνεται μονός και στην πόλη που φιλοξενεί τον αντίστοιχο των ανδρών την ίδια εβδομάδα, ενώ τα 8 καλύτερα πρωταθλήματα δικαιούνται συμμετοχή και 2ης ομάδας. Μάλιστα η Γερμανία είχε τριπλή εκπροσώπηση καθώς η Duisburg ήταν μεν εκτός των 2 (αφου πέραν της Potsdam εμφανιστηκε και η Bayern Μονάχου) αλλά ηταν η κάτοχος του τίτλου. Ο οποίος, παρέμεινε σε γερμανικά χέρια, γυρίζοντας στην Potsdam που πριν, στον εμφύλιο ημιτελικό κέρδισε τη Duisburg. Στον τελικό στο Χετάφε της Μαδρίτης, η Potsdam και η Lyon –που απέκλεισε την Umea- έμειναν στο 0 σε κανονική διάρκεια και παράταση. Στα πέναλτυ οι Γερμανίδες έχασαν το 1ο, και οι 2 ομάδες έχασαν το 4ο, ενώ η Lyon έχασε το 5ο κι έτσι η διαδικασία συνεχίστηκε για 4 ακόμα αμφότερες εκτελέσεις, όταν και το έχασαν οι Γαλλίδες.
24 ομάδες ήταν ήδη στις 32, μεταξύ αυτών και ο ΠΑΟΚ, ενώ έγιναν 7 προκριματικά γκρουπ των 4 ομάδων για τις υπόλοιπες 7. Εκεί ο Απόλλων Λεμεσσού είχε 2 νίκες, 4-0 με Maccabi Holon και 2-0 με St Francis αλλά ενδιάμεσα ήττα 1-0 απο την Rossiyanka η οποία προκρίθηκε. Στους 32 ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με την ισχυρή Arsenal απο την οποία έχασε με 9-0 και στα 2 ματς

Στο Champions League 2010-2011, στους 32 εξαρχής ορίστηκαν 23 ομάδες, ενώ απο 7 γκρουπ θα περνούσαν οι νικήτριες και οι 2 καλύτερες δεύτερες. Ο Απόλλων Λεμεσσού με 3 νίκες, 3-0 επι της SFK 2000 Sarajevo, 4-1 επι της Umea (!) και 3-0 επι της ASA Tel-Aviv, πέρασε επικεφαλής απο τον όμιλό του. Στους 32, έχασε 2 φορές ε 2-1 απο την Zvezda Perm ενώ ο ΠΑΟΚ στον 1ο αγώνα κέρδισε 1-0 την Αυστριακή Neulengbach (με σκόρερ την Παντελειάδου) αλλά στον επαναληπτικό ηττήθηκε με 3-0.
Στον τελικό στο Λονδίνο, η Lyon που είχε περάσει δύσκολα τη Zvezda Perm και μετά με 2 νίκες την Arsenal, κερδισε με 2-0 την ομάδα που της είχε στερήσει την προηγούμενη χρονιά τον τίτλο, την Potsdam – η οποία ειχε επιβληθεί στους ημιτελικούς της Duisburg.

Στο Champions League 2011-2012 η Lyon διατήρησε τον τίτλο της. Στον τελικό-γιορτή στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, με πάνω από 50 χιλιάδες κόσμο, με 2 γκολ στο πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης και κορυφαια την Abily, κέρδισε 2-0 τη Frankfurt που επανήλθε στο προσκήνιο παρότι η Prinz είχε αποσυρθεί απο την ενεργό δράση ενώ ήταν τραυματίας η νέα αρχηγός, η τερματοφύλακας Angener –βασική με εθνική Γερμανίας με 100+ συμετοχές και θητεία 7 χρόνια στην Potsdam.
Στα προκριματικά, 22 ομάδες είχαν ήδη θέση στις 32, ενω 32 ακόμα με ΠΑΟΚ και Απόλλων Λεμεσσού μεταξύ αυτών θα διεκδικούσαν την 1η θέση στα 8 γκρουπ ή μια απο τις 2 καλύτερες δεύτερες.Ο ΠΑΟΚ στον όμιλο που έγινε στα Σκόπια, κέρδισε με 3-0 την Goliador Chisinau της Μολδαβίας (με 2 γκολ της Παντελειάδου και 1 της Ντιμιτρίεβιτς) έχασε όμως με 1-0 απο τη γηπεδούχο Nase Taksi και ήρθε 1-1 (με σκόρερ την Ντιμιτριεβιτς) με την ελβετική Frauen που πήρε τελικά την πρόκριση. Απο την άλλξη, ο Απόλλων Λεμεσσού που φιλοξένησε τον όμιλό του, σημείωσε 3 νίκες απέναντι στην Progres Niedercorn του Λουξεμβούργου με 14-0, την Swansea με 8-0 και κέρδισε τέλος ανατρέποντας το σκορ με 2-1 στο κρίσιμο ματς την ουκρανική Lehenda. Στους 32 αντιμετώπισε την Σπάρτα Πράγας όπου στο 1ο παιχνίδι ισοφαρίστηκε 2-2 στις καθυστερήσεις και στον επαναληπτικό ηττήθηκε με 2-1.

Στη φετινή διοργάνωση, ο ΠΑΟΚ ήταν 2ος στον όμιλό του στα Σκόπια, κερδίζοντας 1-0 με γκολ της Παντελειάδου τη γηπεδούχο Nase, και 8-0 τη Skonto της Λετονίας, ηττήθηκε όμως με 2-0 στον καθοριστικό τρίτο αγώνα απο την ουγγρική ΜΤΚ. Απο την άλλη ο Απόλλων Λεμεσου ήταν 1ος στον όμιλό του στην Κύπρο με 3 νίκες επι των Klaksvik, Ada Velipoje, Kharkiv. Στη νοκαουτ φάση μετά, αποκλείστηκε απο την Torres με 2-3 εντός με χατ τρικ της Panico στο τέλος, και 3-1.


Στα ημιτελικά η Lyon είχε εύκολο έργο απέναντι στη συμπατριώτισσά της Juvisy, ενώ η Wolfsburg ξεπέρασε το εμπόδιο της Arsenal.Ο τελικός Champions League σήμερα - Αναδρομή στο θεσμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...