Σήμερα έφτιαξα τον παραδοσιακό χαλβά με σιμιγδάλι και ξηρούς καρπούς για να γλυκάνω το νέο μήνα αλλά και τους καλούς γείτονες που ζήτησαν ένα Ελληνικό γλυκάκι! Όχι βέβαια πως δεν γλυκαθήκαμε κι εμείς, γιατί η δόση έγινε διπλή! Το σπιτικό και εύκολο αυτό γλυκό είναι όλων αγαπημένο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της νηστείας, και κάθε φορά που το φτιάχνουμε μοσχομυρίζει το σπίτι μας καβουρντισμένο σιμιγδάλι και κανέλα. Η συνταγή είναι γνωστή, αλλάζει μόνο η ποικιλία των ξηρών καρπών που προσθέτουμε και το πόσο χρόνο καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι. Εδώ οι ξηροί καρποί είναι άφθονοι στην αγορά, γι' αυτό έβαλα αρκετούς. Τα pecan που πρόσθεσα άρεσαν πάρα πολύ.
Τ α Υ λ ι κ ά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό ή 1 φλιτζάνι ψιλό και 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
2½ φλιτζάνια ζάχαρη, λευκή ή καστανή
4 φλ. τσαγιού νερό
1 ½ - 2 φλιτζάνια διάφοροι ξηροί καρποί, αποφλοιωμένοι (αμύγδαλα, καρύδια, κουκουνάρι, φιστίκια Αιγίνης. Εγώ έβαλα και καρύδια pecan)
1 φλούδα αψέκαστου λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 ξυλάκια κανέλας
5-6 γαρίφαλα
Ο δ η γ ί ε ς
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα, τη φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε άλλη βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίζει να ροδίζει.
Τότε προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και συνεχίζουμε το καβούρντισμα, όσο θέλουμε. (Όσο περισσότερο καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, τόσο πιο βαρύς θα γίνει ο χαλβάς μας).
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια βαθιά κουτάλα με προσοχή ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι.
Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ! Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το χαλβά, μέχρι να γίνει μια μπάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει, σκεπάζοντας την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και μετά τον αδειάζουμε σε φόρμα ή σε μικρά ατομικά φορμάκια.
Διακοσμούμε με αμύγδαλα και κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Μετά τον σερβίρουμε και τον απολαμβάνουμε!
Τ α Υ λ ι κ ά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό ή 1 φλιτζάνι ψιλό και 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
2½ φλιτζάνια ζάχαρη, λευκή ή καστανή
4 φλ. τσαγιού νερό
1 ½ - 2 φλιτζάνια διάφοροι ξηροί καρποί, αποφλοιωμένοι (αμύγδαλα, καρύδια, κουκουνάρι, φιστίκια Αιγίνης. Εγώ έβαλα και καρύδια pecan)
1 φλούδα αψέκαστου λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 ξυλάκια κανέλας
5-6 γαρίφαλα
Ο δ η γ ί ε ς
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα, τη φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε άλλη βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίζει να ροδίζει.
Τότε προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και συνεχίζουμε το καβούρντισμα, όσο θέλουμε. (Όσο περισσότερο καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, τόσο πιο βαρύς θα γίνει ο χαλβάς μας).
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια βαθιά κουτάλα με προσοχή ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι.
Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ! Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το χαλβά, μέχρι να γίνει μια μπάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει, σκεπάζοντας την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και μετά τον αδειάζουμε σε φόρμα ή σε μικρά ατομικά φορμάκια.
Διακοσμούμε με αμύγδαλα και κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Μετά τον σερβίρουμε και τον απολαμβάνουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου