Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Γυναικείο ποδόσφαιρο-Πρωταθλήτρια Ευρώπης η γερμανική Wolfsburg

Αποκαθήλωσε από το θρόνο της πρωταθλήτριας Ευρώπης τη Lyon, η γερμανική Wolfsburg, νικώντας στο σημερινό τελικό με 1-0 την γαλλική περσινή πρωταθλήτρια.

Σκοράροντας από τη "βούλα του πέναλτι", μετά από ένα αμφιλεγόμενο σφύριγμα, η Martina Muller έδωσε τη μεγάλη νίκη στην ομάδα της, με την πρωταθλήτρια Γαλλίας να μην μπορεί να αντιδράσει στα 17 λεπτά που απέμειναν, παρά το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, η κατοχή της μπάλας άνηκε στις Γαλλίδες, οι οποίες δημιούργησαν και τις περισσότερες ευκαιρίες.



Η Wolfsburg, στην παρθενική της συμμετοχή σε τελικό του Champions League, γίνεται η τέταρτη γερμανική ομάδα που κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο, μετά την FFC Frankfurt, την FFC Turbine Potsdam και την FCR 2001 Duisburg.



Wolfsburg: Vetterlein, Wensing, Hartmann, Henning, Jakabfi, Blässe, Kessler (C), Goessling, Popp, Müller, Pohlers
Lyon: Bouhaddi, Renard, Georges, Franco, Bompastor (C), Henry, Rapinoe, Necib, Abily, Schelin, Thomis
Στατιστικά Αγώνα
Wolfsburg - Lyon
Συνολικές Προσπάθειες 8
19
Προσπάθειες εντός 3
8
Προσπάθειες εκτός 3
8

Μπλοκαρίσματα 2
3
Κόρνερ 3
5
Offsides 0 2
Κίτρινες Κάρτες 1
1
Κόκκινες Κάρτες 0
0
Φάουλ τελεσμένα 7
8
Κερδισμένα φάουλ 7
7


Πρωταθλήτρια Ευρώπης η γερμανική Wolfsburg

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Γυναικείο ποδόσφαιρο-Ο τελικός Champions League σήμερα - Αναδρομή στο θεσμό


Σήμερα διεξάγεται ο τελικός Champions League, στο Stamford Bridge στις 9:30μμ ώρα Ελλάδος (ζωντανή μετάδοση απο Eurosport), με τη Γαλλική Lyon να επιχειρεί την 3η συνεχή κατάκτηση του τίτλου αλλα τη φιλόδοξη Wolfsburg -ήδη νταμπλούχα στη χώρα της- να επιδιώκει να κάνει γερμανική υπόθεση το φετινό Champions League και στις γυναίκες.

Ας επιχειρήσουμε μια μικρή αναδρομή στο θεσμό:

Το 2001-2002 ξεκίνησε ο θεσμός στο κύπελλο πρωταθλητριών που μετεξελίχθηκε σε Champions League. H Frankfurt με αρχηγό την Prinz σήκωσε το πρώτο τρόπαιο επικρατώντας στον τελικό στην έδρα της με 2-0 της Σουηδικής Umea. Στην αρχή έγιναν 8 όμιλοι των 4 ομάδων απ’όπου προκρινόταν η νικήτρια ομάδα για τη συνέχεια των διπλών αγώνων. Στους ομίλους μετείχε και η Καβάλα, όπου στον όμιλό της που έγινε στο Sassenheim της Ολλανδίας κατάφερε και μια νίκη, επι της Σλοβακικής Zilina (στις 18/9/2001, με σκόρερ: Μιχαηλίδου, Πουρίδου)

Το 2002-2003 στο κυπέλλο πρωταθλητριών η Umea πέρασε στα πέναλτυ με 7-6 στα ημιτελικά την Frankfurt, και στον διπλό –σκανδιναυικό- τελικό κέρδισε 2 φορές (4-1 και 0-3) την Fortuna Hjοrring απο τη Δανία - που είχε αποκλείσει την Arsenal. Στους ομίλους στη Θεσσαλονίκη είχε φιλοξενηθεί αυτός οπου μετείχε και ο ΠΑΟΚ αλλά ηττήθηκε απο Regal Bucharest, Trondheim, Saestum (επι της οποίας πέτυχε και το μοναδικό του γκολ, με τη Λαζάρου). Η κυπριακη ομάδα της Λευκοθεας αποκλειστηκε στον προ-προκριματικό γύρο με 3 ήττες.

To 2003-2004 η πρωταγωνιστρια παίκτρια στο κυπέλλο πρωταθλητριών ήταν η Marta. Στους τελικούς η ομάδα της, η Umea διατήρησε τον τίτλο κερδίζοντας επιβλητικά 3-0 και 0-5 τη Frankfurt. Brondby και Malmoe ήταν οι ομάδες που είχαν αποκλειστεί στα ημιτελικά.
Στα γκρουπ (8 των 4 ομάδων) η Αίγινα πάλεψε κερδίζοντας 3-2 την Babruyshanka της Λευκορωσίας και ερχόμενη 4-4 με την ελβετική Schwerzenbach, στον τελευταίο όμως αγώνα –όπου θα αρκούσε η ισοπαλία αν την κατάφερνε- έχασε με 3-0 απο την Gomrukcu Baku του Αζερμπαιτζάν. Τρεις ήττες είχε η Κυπριακή ομάδα της Λήδρας στον προ-προκριματικό γύρο

Στο κυπέλλο πρωταθλητριών 2004-2005 η Γερμανική Potsdam αφού πέρασε εύκολα την Trondheim, κέρδισε και στους 2 τελικούς αγώνες τη Σουηδική Djurgarden (που στα προημιτελικά είχε βγάλει εκτός στον εμφύλιο την Umea και στα ημιτελικά την Arsenal) με 0-2 και 3-1. Τη Djurgarden όπως και την Arsenal και την Athletic Bilbao είχε την ..ατυχία να συναντήσει η Αίγινα στα παιχνίδια του ομίλου του 2ου γύρου (4 όμιλοι των 4 ομάδων) όπου γνώρισε 3 βαριές ήττες -ενω σκόραρε μια φορά με Arsenal. Πριν, στους ομίλους στον Α’ γύρο σημείωσε 3 νίκες, με 7-0 επί της Λήδρας, με 2-0 επι του ZNK SFK2000 Sarajevo και με 1-0 επι της ελβετικής Zuchwil.

Στο κυπέλλο πρωταθλητριών 2005-2006, ο τελικός ήταν γερμανική υπόθεση. Η Frankfurt επανήλθε δυναμικά με 2 νίκες επι της Potsdam που αγωνίστηκε ως κάτοχος. Η δεύτερη νίκη που σφράγισε το θρίαμβο ήρθε στις καθυστερήσεις με την Prinz. Στους ομίλους στον Α’ γύρο, η Αίγινα έφερε 2-2 με την ουγγρική ΜΤΚ, έχασε 3-1 απο την NSA Sofia και 3-2 από την Alma του Καζακστάν (οπου με ισοπαλία τελικά θα προκρινόταν). 3 ήττες είχε η Κυπριακή ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων.

Στο κυπέλλο πρωταθλητριών 2006-2007 η Arsenal κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο. Στον 1ο τελικό αγώνα στην έδρα της Umea, σκόραρε με την Scott στις καθυστερλησεις και στον επαναληπτικό κράτησε το 0-0. Στους ομίλους στον Α’ γύρο ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με 1-1 με την Maccabi, ηττήθηκε με 5-0 απο την Ουκρανική Lehenda-Cheksil και τέλος κέρδισε με 5-2 την ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων.

Στο κυπέλλο πρωταθλητριών 2007-2008 δυο συνήθεις υποπτοι, Umea και Frankfurt βρέθηκαν στον τελικό. Στον 1ο τελικο στην πρώτη κιόλας φάση μετά τη σέντρα η Marta άνοιξε το σκορ αλλά λίγα λεπτά μετά ήρθε η ισοφάριση απο την Pohlers η οποία σκόραρε 2 φορές στον επαναληπτικό. Η Umea μειωσε, δέχθηκε και πάλι γκολ, και 7 λεπτά πριν το τέλος μείωσε και πάλι σε 3-2 όμως δεν κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση κι έτσι ο τίτλος πηγε στη Φρανκφούρτη.
Στον Α’ γύρο μια ήττα 4-0 απο τη Vitebsk της Λευκορωσίας , μια ισοπαλία 2-2 με τη NSA Sofia και μια νίκη 3-2 επι της εσθονικης Parnu είχε ο ΠΑΟΚ ενώ 3 βαριές ήττες γνώρισε η ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων.

Στο κυπέλλο πρωταθλητριών 2008-2009 μια τρίτη ομάδα απο τη Γερμανια έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου. Η Duisburg αφού πέρασε τη Lyon, δεν άφησε περιθώρια στη ρωσσική Zvezda Perm (που είχε αποκλείσει την Umea) συντρίβοντάς τη εκτός έδρας με 6-0 με τα 5 γκολ στο Β’ ημίχρονο και χατ-τρικ της Grings. Ο επαναληπτικός ήταν τυπική υπόθεση κι έληξε 1-1.
Στον Α’ γύρο ο ΠΑΟΚ κέρδισε 3-0 την Levadia Tallinn ηττήθηκε κατόπιν με 1-0 απο την ουκραική Naftokhimik και 4-0 απο την AZS Wroclaw. 3 ήττες για την Βάμο Ιδαλίου.

Στο 2009-2010 η μορφή του κυπέλλου πρωταθλητριών άλλαξε και ο τίτλος έγινε επίσημα «Champions League». Ο τελικός γίνεται μονός και στην πόλη που φιλοξενεί τον αντίστοιχο των ανδρών την ίδια εβδομάδα, ενώ τα 8 καλύτερα πρωταθλήματα δικαιούνται συμμετοχή και 2ης ομάδας. Μάλιστα η Γερμανία είχε τριπλή εκπροσώπηση καθώς η Duisburg ήταν μεν εκτός των 2 (αφου πέραν της Potsdam εμφανιστηκε και η Bayern Μονάχου) αλλά ηταν η κάτοχος του τίτλου. Ο οποίος, παρέμεινε σε γερμανικά χέρια, γυρίζοντας στην Potsdam που πριν, στον εμφύλιο ημιτελικό κέρδισε τη Duisburg. Στον τελικό στο Χετάφε της Μαδρίτης, η Potsdam και η Lyon –που απέκλεισε την Umea- έμειναν στο 0 σε κανονική διάρκεια και παράταση. Στα πέναλτυ οι Γερμανίδες έχασαν το 1ο, και οι 2 ομάδες έχασαν το 4ο, ενώ η Lyon έχασε το 5ο κι έτσι η διαδικασία συνεχίστηκε για 4 ακόμα αμφότερες εκτελέσεις, όταν και το έχασαν οι Γαλλίδες.
24 ομάδες ήταν ήδη στις 32, μεταξύ αυτών και ο ΠΑΟΚ, ενώ έγιναν 7 προκριματικά γκρουπ των 4 ομάδων για τις υπόλοιπες 7. Εκεί ο Απόλλων Λεμεσσού είχε 2 νίκες, 4-0 με Maccabi Holon και 2-0 με St Francis αλλά ενδιάμεσα ήττα 1-0 απο την Rossiyanka η οποία προκρίθηκε. Στους 32 ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με την ισχυρή Arsenal απο την οποία έχασε με 9-0 και στα 2 ματς

Στο Champions League 2010-2011, στους 32 εξαρχής ορίστηκαν 23 ομάδες, ενώ απο 7 γκρουπ θα περνούσαν οι νικήτριες και οι 2 καλύτερες δεύτερες. Ο Απόλλων Λεμεσσού με 3 νίκες, 3-0 επι της SFK 2000 Sarajevo, 4-1 επι της Umea (!) και 3-0 επι της ASA Tel-Aviv, πέρασε επικεφαλής απο τον όμιλό του. Στους 32, έχασε 2 φορές ε 2-1 απο την Zvezda Perm ενώ ο ΠΑΟΚ στον 1ο αγώνα κέρδισε 1-0 την Αυστριακή Neulengbach (με σκόρερ την Παντελειάδου) αλλά στον επαναληπτικό ηττήθηκε με 3-0.
Στον τελικό στο Λονδίνο, η Lyon που είχε περάσει δύσκολα τη Zvezda Perm και μετά με 2 νίκες την Arsenal, κερδισε με 2-0 την ομάδα που της είχε στερήσει την προηγούμενη χρονιά τον τίτλο, την Potsdam – η οποία ειχε επιβληθεί στους ημιτελικούς της Duisburg.

Στο Champions League 2011-2012 η Lyon διατήρησε τον τίτλο της. Στον τελικό-γιορτή στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, με πάνω από 50 χιλιάδες κόσμο, με 2 γκολ στο πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης και κορυφαια την Abily, κέρδισε 2-0 τη Frankfurt που επανήλθε στο προσκήνιο παρότι η Prinz είχε αποσυρθεί απο την ενεργό δράση ενώ ήταν τραυματίας η νέα αρχηγός, η τερματοφύλακας Angener –βασική με εθνική Γερμανίας με 100+ συμετοχές και θητεία 7 χρόνια στην Potsdam.
Στα προκριματικά, 22 ομάδες είχαν ήδη θέση στις 32, ενω 32 ακόμα με ΠΑΟΚ και Απόλλων Λεμεσσού μεταξύ αυτών θα διεκδικούσαν την 1η θέση στα 8 γκρουπ ή μια απο τις 2 καλύτερες δεύτερες.Ο ΠΑΟΚ στον όμιλο που έγινε στα Σκόπια, κέρδισε με 3-0 την Goliador Chisinau της Μολδαβίας (με 2 γκολ της Παντελειάδου και 1 της Ντιμιτρίεβιτς) έχασε όμως με 1-0 απο τη γηπεδούχο Nase Taksi και ήρθε 1-1 (με σκόρερ την Ντιμιτριεβιτς) με την ελβετική Frauen που πήρε τελικά την πρόκριση. Απο την άλλξη, ο Απόλλων Λεμεσσού που φιλοξένησε τον όμιλό του, σημείωσε 3 νίκες απέναντι στην Progres Niedercorn του Λουξεμβούργου με 14-0, την Swansea με 8-0 και κέρδισε τέλος ανατρέποντας το σκορ με 2-1 στο κρίσιμο ματς την ουκρανική Lehenda. Στους 32 αντιμετώπισε την Σπάρτα Πράγας όπου στο 1ο παιχνίδι ισοφαρίστηκε 2-2 στις καθυστερήσεις και στον επαναληπτικό ηττήθηκε με 2-1.

Στη φετινή διοργάνωση, ο ΠΑΟΚ ήταν 2ος στον όμιλό του στα Σκόπια, κερδίζοντας 1-0 με γκολ της Παντελειάδου τη γηπεδούχο Nase, και 8-0 τη Skonto της Λετονίας, ηττήθηκε όμως με 2-0 στον καθοριστικό τρίτο αγώνα απο την ουγγρική ΜΤΚ. Απο την άλλη ο Απόλλων Λεμεσου ήταν 1ος στον όμιλό του στην Κύπρο με 3 νίκες επι των Klaksvik, Ada Velipoje, Kharkiv. Στη νοκαουτ φάση μετά, αποκλείστηκε απο την Torres με 2-3 εντός με χατ τρικ της Panico στο τέλος, και 3-1.


Στα ημιτελικά η Lyon είχε εύκολο έργο απέναντι στη συμπατριώτισσά της Juvisy, ενώ η Wolfsburg ξεπέρασε το εμπόδιο της Arsenal.Ο τελικός Champions League σήμερα - Αναδρομή στο θεσμό
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...